close
Tanie Zaakwaterowanie
userad10
Reklama
userad11
Reklama
userad19
Reklama

„Cztery strony smaku”, czyli akcenty wielonarodowej kuchni w Świdnicy

  • Aktualności
  • Radio Sudety 24
  • date_range 2021-09-10
  • whatshot 83
„Cztery strony smaku”, czyli akcenty wielonarodowej kuchni w Świdnicy

11 i 12 września w świdnickim Muzeum Dawnego Kupiectwa będzie można poznać wielokulturowość Świdnicy i okolic, które na przestrzeni wieków były domem dla Niemców, Żydów, Polaków, Greków, Ormian czy Tatarów. Wszystko w ramach wydarzeń pn. „Cztery strony smaku”.

Cykl wydarzeń jest realizowany w ramach trwających Europejskich Dni Dziedzictwa, których motywem przewodnim są „Smaki dziedzictwa”, jakie pozostawiły po sobie w regionie poprzednie pokolenia.

- W sobotę o smakach kuchni żydowskiej będzie można nie tylko posłuchać, ale także spróbować jej smakołyków, podczas prelekcji Rafaela i Dorin Blau z Fundacji „Nasz Dom Żyje-2004”(...). Natomiast po prelekcji zapraszamy na degustację, poza daniami żydowskimi, na przekąski kuchni romskiej, greckiej, staropolskiej, itp. – zachęca Magdalena Dzwonkowska Rzecznik Prasowy Urzędu Miejskiego w Świdnicy.

Niedziela poświęcona będzie tradycji piwowarskiej, o której opowie dr Dobiesław Karst. Zaś tajniki współczesnego piwowarstwa przedstawi Karol Głębocki.

Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny, a poniżej znajduje się szczegółowy program:


- 11.09.2021 r. (sobota) o godz. 12.00 - prelekcja na temat smaków kuchni żydowskiej, prowadzenie Rafael i Dorin Blau, wstęp wolny.

- 11.09.2021 r. (sobota) o godz. 13.00 - „Przy stole” – instalacja artystyczna połączona z degustacją kuchni wielokulturowej, przygotowanie Stowarzyszenie Przyjaciół bystrzycy Górnej „Trzy sosny”, wstęp wolny.

- 12.09.2021 r. (niedziela) o godz. 15.00- „Dawny smak i sposób warzenia najwspanialszego trunku średniowiecznej Europy” – prelekcja połączona ze zwiedzaniem ekspozycji piwowarskiej, prowadzenie – dr Dobiesław Karst, wstęp wolny.

- 12.09.2021 r. (niedziela) od. godz. 16.00 – „Jak nawarzyć sobie piwa? Tajniki współczesnego piwowarstwa”, prelekcja, prowadzenie – Karol Głębocki, wstęp wolny.

- 11-12.09.2021 r. (sobota – niedziela) od godz. 11.00 do 17.00 – indywidualne zwiedzanie Muzeum Dawnego Kupiectwa, wstęp wolny


Tagi: