mł. bryg. Łukasz Grzelak - zastępca komendanta z Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Świdnicy
Jakie są objawy zatrucia tlenkiem węgla oraz jak uchronić się przed tzw. czadem mówił w audycji Na Każdy Temat mł. bryg. Łukasz Grzelak zastępca komendanta z Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Świdnicy. Ekspert apelował też, aby systematycznie dokonywać przeglądu gazowych urządzeń grzewczych i pomyśleć o zaopatrzeniu się w czujnik tlenku węgla.
Dariusz "Mizidar" Miziarski - świdnicki producent muzyczny i performer audiowizualny
Coolturka
Katarzyna Łuszcz i Ryszard Chęciński ze Stowarzyszenia Kierowników Ruchu Zakładów Górniczych w Strzegomiu
Tradycje związane z górnictwem, skalnictwem i kamieniarstwem oraz zapowiedź obchodów Barbórki w Strzegomiu były tematem porannej audycji w Radiu Sudety 24. W programie Na Każdy Temat gościli Katarzyna Łuszcz i Ryszard Chęciński, reprezentujący Stowarzyszenie Kierowników Ruchu Zakładów Górniczych w Strzegomiu.
Joanna Limberger i Bartosz Lahutta z zespołu Celtica
Zbigniew Suchyta - burmistrz Strzegomia
Dwie nowe inwestycje w gminie Strzegom – budowa kanalizacji w miejscowości Stawiska oraz rozbudowa i modernizacja Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów w mieście były tematem porannej audycji w Radiu Sudety 24. Gościem programu Na Każdy Temat był Zbigniew Suchyta – burmistrz Strzegomia. Włodarz podsumował na koniec cykl spotkań z mieszkańcami sołectw oraz zaprosił do udziału w obchodach Narodowego Święta Niepodległości w Strzegomiu.
Dariusz Długaszek - diagnosta samochodowy
Rozpoczął się listopad, więc to najwyższy czas, by przygotować auto do sezonu zimowego. O tym, że o tej porze roku warto zadbać o właściwe ogumienie, jakość wycieraczek, odpowiedni płyn do spryskiwaczy, konserwację uszczelek i ogólny przegląd techniczny pojazdu przypomina w audycji Na Każdy Temat diagnosta samochodowy - Dariusz Długaszek.
Piotr Szulc - kolekcjoner polskiego sprzętu audio
Każde miasto skrywa wiele ciekawych miejsc i jest domem ludzi o wielu zainteresowaniach. Podobnie jest w Strzegomiu, w którym mieszka Piotr Szulc. Strzegomianin jest kolekcjonerem zabytkowych pojazdów, modeli samochodów w skali, ale przede wszystkim polskiego sprzętu audio, wyprodukowanego na przestrzeni prawie pół wieku. W zbiorach są grające klasyki i prawdziwe perełki, o których ich właściciel opowiedział w audycji Na Każdy Temat.
W poszukiwaniu lokalnych produktów na granitowym szlaku
Z zawodu jest farmaceutką, z zamiłowania – zielarką, a z pasji artystką, która wykorzystuje najpiękniejsze elementy ziół do robienia odbitek na różnych przedmiotach. Jak sama podkreśla, robi to z zachwytu nad naturą. Mowa o Anecie Zabrzewskiej z Ziołowej Pracowni w Pastuchowie (gm. Jaworzyna Śląska), która jest bohaterką audycji z cyklu „W poszukiwaniu lokalnych produktów na granitowym szlaku”.
W poszukiwaniu lokalnych produktów na granitowym szlaku
Mielęcin - niewielka miejscowość w gminie Żarów, skrywa butikową winnicę, na której rośnie około tysiąca krzewów białych i czerwonych odmian winogron, w tym unikatowych - z uwagi na panujący klimat. Opiekuje się nią zawodowy nauczyciel – Marek Zywer, który traktuje winnicę, jako odskocznię od codziennej pracy. O jej historii, sekretach i smakach z naukową, ale i artystyczną pasją opowiedział w audycji z cyklu „W poszukiwaniu lokalnych produktów na granitowym szlaku”.
W poszukiwaniu lokalnych produktów na granitowym szlaku
Historia wielopokoleniowego gospodarstwa rolnego w Olszanach oraz możliwości wykorzystania uprawianej w nim dyni były tematem audycji z cyklu "W poszukiwaniu lokalnych produktów na granitowym szlaku". W programie gościli Joanna i Michał Starak z Dyniowego Zakątka, którzy opowiedzieli o tym, co można zrobić z królowej jesieni. Podpowiedzieli także jak wyhodować własną dynię!
W poszukiwaniu lokalnych produktów na granitowym szlaku
W przydomowym ogrodzie uprawia maliny, jeżyny, porzeczki, truskawki i borówki. Zebrane tam owoce i lokalne produkty z zaprzyjaźnionych gospodarstw wykorzystuje w przydomowej pracowni cukierniczej. Mowa o Emilii Wieczorek, która w Boleścinie tworzy Malinowe Smaki, a o kulisach swojej pasji opowiedziała w audycji z cyklu "W poszukiwaniu lokalnych produktów na granitowym szlaku".
W poszukiwaniu lokalnych produktów na granitowym szlaku
Historia lawendowego pola w Lutomi Górnej oraz możliwości wykorzystania jego owoców były tematem audycji z cyklu "W poszukiwaniu lokalnych produktów na granitowym szlaku". W programie gościła Małgorzata Perek-Ćwiertnia z Lawendowej Sowy, która opowiedziała o właściwościach lawendy oraz o tym, co można z niej zrobić.
Zbigniew Suchyta - burmistrz Strzegomia
Szymon Beszterecha z zespołu Hortus
Hard rockowa układanka stworzona z czterech różnych charakterów – mieszkańców regionu była tematem porannej audycji w Radiu Sudety 24. Gościem programu Na Każdy Temat był Szymon Beszterecha z powstałego w 2019 roku zespołu Hortus, który coraz potężniej rozwija swoje muzyczne skrzydła.
Szymon Chojnowski - wiceprezydent Świdnicy
O szczegółach niedawno zatwierdzonej Strategii Rozwoju Miasta Świdnicy 2030 Plus mówił w audycji Na Każdy Temat wiceprezydent Świdnicy - Szymon Chojnowski. Gość porannego programu odniósł się także do dalszych planów, związanych ze swoją kandydaturą do Sejmu RP z listy Nowej Lewicy.
Coolturka
Waldemar Woźniak - ekolog i społecznik z Pszenna
Lokalny ekolog – Waldemar Woźniak z Pszenna przez 5 lat swojej działalności zebrał ponad 270 ton śmieci z lasów i przydrożnych rowów w powiecie Świdnickim. Swojej społecznej pracy poświęca 7-8 godzin dziennie i nie zamierza przestać. – Sprzątanie i edukowanie w ten sposób innych daje mi ogromną satysfakcję – powiedział pan Waldemar w porannej audycji Radia Sudety 24.
Coolturka
mł. bryg. Łukasz Grzelak – zastępca komendanta Państwowej Straży Pożarnej w Świdnicy
Rozpoczynający się sezon grzewczy niesie ze sobą pewne zagrożenia dla zdrowia i bezpieczeństwa, o których mówił w audycji Na Każdy Temat mł. bryg. Łukasz Grzelak – zastępca komendanta Państwowej Straży Pożarnej w Świdnicy. Ekspert przypomniał m.in. o tym, jak chronić się przed zatruciem tlenkiem węgla i jak unikać pożarów sadzy w kominie.