Pożar w Strzegomiu. Zapalił się olej na patelni, na kuchence gazowej [FOTO]
![Pożar w Strzegomiu. Zapalił się olej na patelni, na kuchence gazowej [FOTO]](https://radiosudety24.pl/data/article/b77102a0c2e8790f3b7f5a9cebbe25f91-1.jpg)
Niewinne z pozoru zdarzenie stało się zarzewiem pożaru. 21 stycznia przy ul. Św. Anny w Strzegomiu doszło do zapalenia się oleju na patelni, na kuchence gazowej. Na szczęście, poza stratami materialnymi, nikt nie odniósł obrażeń.
Strażacy powiadomienie o pożarze otrzymali o godzinie 13.17. Dyżurny na miejsce zadysponował zastępy z OSP Strzegom i JRG Świebodzice.
- Mieszkaniec lokalu zdołał opanować i ostatecznie ugasić płonącą patelnię przed przybyciem służb - tłumaczy mł. bryg. Łukasz Grzelak zastępca komendanta PSP w Świdnicy.
- Mieszkaniec lokalu zdołał opanować i ostatecznie ugasić płonącą patelnię przed przybyciem służb - tłumaczy mł. bryg. Łukasz Grzelak zastępca komendanta PSP w Świdnicy.
W tym miejscu warto przypomnieć, że w przypadku płonącego oleju NIE WOLNO GASIĆ GO WODĄ, ponieważ stworzy to wybuchową mieszankę, która spowoduje rozprzestrzenienie się ognia i w konsekwencji pożar. Nie wolno również posypywać ognia mąką, ani cukrem – takie połączenie również grozi wybuchem!
Jak ugasić płonący olej?
- Wyłącz gaz pod płonącym naczyniem (patelnią, garnkiem) – odcinasz w ten sposób źródło ciepła.
- Zamocz ręcznik w wodzie, wykręć go dokładnie aby woda nie kapała.
- Przykryj spokojnym ruchem (od siebie) płonące naczynie.
- Poczekaj aż garnek ostygnie i dopiero wtedy zdejmij go z kuchenki.
Przykrycie samą pokrywką nie zawsze jest skuteczne – pokrywki nie są szczelne a zagaszenie takiego ognia wymaga poza odcięciem od tlenu szybkiego ochłodzenia atmosfery wewnątrz naczynia. Zamoczony i wykręcony ręcznik jest skuteczniejszy. Może okazać się, że patelnia jest szeroka i płytka i ręcznik się w niej „utopi”. Bez obaw, nawet jeśli tak się stanie, ogień będzie zduszony, a wrzący olej się ochłodzi.
Fot.: OSP Strzegom
Fot.: OSP Strzegom

Tagi: